Manchester'da Zamanın Donduğu Gün.. Busby'nin Bebekleri..

Busby'nin Bebekleri deyince Manchester şehrini bir hüzün kaplar. Efsane Teknik adam Matt Busby ve genç kadrosu o dönem harika bir performans göstermiş ve üst üste gelen başarılarla tarihe adını altın harflerle kazımıştı. 1958 yılında tarihe bambaşka bir şekilde isimlerinin kazınacağını elbette bilemezlerdi.

Spor tarihinin en hüzünlü kazalarından bir tanesi 6 Şubat 1958'de Munih'te gerçekleşirken Busby Babes yani Busby'nin Bebekleri olarak adlandırılan yaş ortalaması 22 olan genç Manchester United ekibi Kızılyıldız deplasmanından dönerken o uçakta felaketin geleceğini tahmin etmiyorlardı.
Busby Babes
Manchester City ve ardından Liverpool'da forma giydikten sonra Manchester'ın kırmızı tarafında teknik direktörlük kariyerine başlayan Matt Busby ilk başlarda çok eleştiri alsa da adım adım efsane kategorisine yükselmiş ve Sir ünvanını almıştı. 1945 yılında başlayan United kariyeri 1969 yılına dek sürmüş, ardından 1970-1971 sezonunun 2. yarısında da takımın başında yer almıştı. Bu süreçte oluşturduğu genç kadroyla başarıdan başarıya koşan teknik adamın kariyerindeki en hüzünlü an ise 1958 yılının 6 Şubat günü Münih'te yaşanan uçak kazasıdır elbette.

1956 ve 1957 yıllarında çoğu genç oyunculardan kurulu kadrosuyla 2 şampiyonluk yaşayan Manchester United, 1958'de Şampiyon Kulüpler Kupası çeyrek final rövanş mücadelesinde deplasmanda Kızılyıldız'da konuk olmuştu. Manchester'da oynanan ilk karşılaşmayı 2-1 kazanan Manchester United, korkarak gittiği Kızılyıldız deplasmanında Bobby Charlton ve Dennis Violet ile 3-0 öne geçmiş ancak maç 3-3 bitmişti. Bu skor yarı final için yeterliydi ve yarı finaldeki rakip Milan'dı. Ertesi gün dönüş için uçağa binecek Manchester United'ın 2 gün sonra lig maçı vardı, belkide o yüzden uçakla dönüyorlardı kim bilir. Takımın en yaşlı oyuncularından Johnny Berry pasaportunu kaybetmiş ve bir saat rötarla Belgrad'dan havalanan uçak Münih'te yakıt ikmali için iniş yapmıştı. Münih'ten İngiltere'ye uçulacaktı ama uçak kalkmak istemiyordu.
İlk denemede kalkamayan uçak 2. denemesinde de başarısız olmuş bir süre daha orada bekleyen yolcular sonrasında tekrar kalkış için uçakta yerlerini almışlardı. Ancak o kalkış denemesi United'ın 8 futbolcusununda içlerinde bulunduğu 23 kişinin sonu olacaktı. Yeterince yükselemeyen British European Airways uçağı önce havaalanını sınırlayan çitlere ardından o sırada boş olan bir eve çarptı ve...
Busby Babes Munih Crash

40 yolcu ve 4 mürettebattan sadece 21 kişi kurtarılabilirken 23 kişi hayatını kaybetmişti. Sonralarda bu takımın efsanesi haline gelecek Sir Bobby Charlton'da bu uçaktaydı ve yaralı olarak kazadan kurtulmuştu. 

Kazada Billy Whelan, Roger Byrne, Mark Jones, Geoff Bent, David Pegg, Eddie Colman ve Tommy Taylor'u kaybeden Manchester United, son olarak 15 gün süren yaşam savaşını kazanamayan Duncan Edwards'ı kaybetmişti. Manchester'ın kırmızı tarafı tarihinin en ağır, en hazin yenilgisini alıyordu belkide..

Bu takımda herkes çok iyiydi, hepsi yıldızdı ancak aralarından biri vardı ki hala konuşulur hala anlatılır. Sir Bobby Charlton ve birçokları için yaşasaydı İngiliz futbol tarihinin en büyük futbolcusu olacağına inanılan 21 yaşındaki Duncan Edwards.. Mevkisi net bilinmeyen bu harika yetenek savunma oynar geçit vermez, hücumda etkili olur, kanatlardan kopar giderdi. Diğer arkadaşlarından çok daha fazla koşar, harika tekniği ile rakiplerini bitirir, pasları ile gözlerin pasını silerdi. Kazadan yaralı olarak kurtulmuş, sonrasında 21 Şubata kadar direnmiş ancak iç kanama nedeniyle fenalaşıp kazadan sonraki 15. günde bu savaşını kaybetmişti. Sir Bobby Charlton bu adamdan bahsederken gözyaşlarını tutamaz. Bugün bile hala formaları satılmaktadır. Hatta "Yaşasaydı Dünya Futbolu Pele'yi Değil, Duncan Edwards'ı Konuşacaktı" denir.

Matt Busby ise 2 ay hastanede kaldıktan sonra iyileşmiş ve sonradan tekrar takımın başına geçmişti. O kazadan sonra takım kötü bir sezon geçirmiş ancak Federasyon Kupasında final oynamıştı. Şampiyon Kulüpler Kupası yarı finalinde ise Milan'a elenmişti. Matt Busby ile yeniden çizgisini yükselten ve Bobby Charlton önderliğinde harika bir ivme yakalayan takım 1968 yılında Şampiyon Kulüpler Kupasını kazanmıştı. 1958'deki kazadan sadece 2 kişi vardı o takımda. Bobby Charlton ve Bill Foulkes. 


Üzerinden yarım asırdan fazla geçmesine rağmen hala hatırlanan bebekler, belki bir 1949 Grande Torino'su kadar şanssız değildi ancak koca bir takımın baştan yaratılması ve 10 yıl sonra Avrupa'nın en büyüğü olunması bu kazayı özel bir yere koymamıza sebep oluyor.