En Eski Parfüm Markaları

Koku… Ne kadar büyülü aksesuarlar değil mi üstümüzde? Şapkanın, ayakkabının, çantanın modası geçer, bir köşeye fırlatırız. Zaman üzerinde tozlar biriktirir, fark etmeden unutur değersizleştiririz. Ta ki eski parçalar yeniden trend hale gelene kadar. Ama koku öyle midir? Modası yoktur, zamana meydan okur. 
Belki rastgele bir gün sokakta yürürken duyduğumuz bir parfüm kokusu, en derinlerde kalmış, aklımızın ucundan bile artık geçmeyen anılarımızı canlandırır. Bir sesin, bir yemeğin ya da bir görselin bu kadar derinlere sürüklemesi bence koku kadar olağan değil. Koku büyülüdür, anlaşılmazdır, gizlidir. Adına çok şeyler yazmak istersin, tanımlamak istersin, ama sözcükler sınırlı kalır, deneyimi zorunlu kılar.

İnsanın kendi kokusunu değiştirme tarihi 4000 yıl öncesi, Tunç Çağı’na dayanmaktadır. Endüstriyel seviyede parfüm üretimi Girit’te başlamış, daha sonra Mısır, Roma, Yakın Doğu’da kapsamlı bir şekilde parfüm ve parfüm hammaddelerinin uluslararası ticareti başlamıştır.

Günümüze geldiğimizde ticaret sektöründe birçok marka ya da ünlü kendi isimlerinde parfüm çıkarmıştır. Bazıları tutmamış unutulup gitmiş, bazıları klasikler arasına girmiştir. Bu yazımda eskidikçe yerini sağlamlaştıran, zamandan bağımsız güzelliği olan, bu nedenle hala üretilen çok eski parfüm markalarına yer vereceğim.

1. Royal English Leather Creed

Creed ParfümRoyal English Leather’ın ilk kokusu James Creed tarafından 1781’de Kral III. George’un emriyle yaratıldı. Creed İngiliz Kraliyet Mahkemesine kokulu eldivenler yapan kişiydi.  Zamanın mahkemede popüler bir gereksinimi olan eldivenleri kötü kokulardan korumak için ortaya çıkmıştır. Kral’ın Creed’e kişisel bir parfüm çıkarmasını söylemesiyle de bu parfüm ortaya çıkmıştır.
Parfümün üst notası: mandalina ve bergamot;
Orta notası: amber;
Alt notası: deri ve sandalağacı.



2. 4711 Original Eau de Cologne Maurer & Wirtz


4711 Orijinal Eau de Cologne, Maurer & Wirtz tarafından kadınlar ve erkekler için üretilen bir turunçgiller aromalı kokudur. 1792’de üretilmeye başlanmıştır. Bu parfümün tasarımcısı ise Wilhelm Muelhens’dir.
Üst notalar: portakal yağı, şeftali, fesleğen, bergamot ve limon vardır;
Orta notaları: siklamen, zambak, kavun, yasemin ve Bulgar gülü;
Alt notaları: Paçuli, Tahiti vetiver, misk, sandal ağacı, meşe yosunu ve sedir bulunmaktadır.




3.  Acqua di Colognia Santa Maria Novella



Ayrıca Acqua della Regina olarak bilinen Acqua di Colonia, ilk olarak Kraliçe Caterina de 'Medici için Dominik rahipleri tarafından 1533 yılında oluşturuldu. İçeriği, taze bergamot esansları, turunçgiller, beyaz çiçekler ve egzotik baharatlardan oluşur.






4.  Jean Marie Farina Extra Vieille Roger & Gallet


Jean Marie Farina Extra Vieille Roger ve Gallet tarafından kadınlar ve erkekler için 1806’da yaratılan turunçgiller aromalı kokudur.
Üst notalarda: bergamot, amalfi limon, portakal ve mandalina portakal;
Orta notalarda: karanfil, portakal çiçeği, biberiye, petitgrain ve gül ;
 Alt notalarda: karanfil, mersin, sedir, sandal ağacı, misk, amber, beyaz ve vetiver vardır.




5.  Hammam Bouquet Penhaligon’s


Hammam Bouquet by Penhaligon’s odunsu bir koku olup 1872’de erkeklere özel olarak üretilmiştir.
Üst notaları: lavanta ve bergamot;
Orta notaları: Bulgar gülü, süsen kökü, yasemin ve sedir ağacı;
Alt notaları: sandal ağacı, kehribar ve misktir.




6.  Jicky Guerlain


Jicky 1889'da oluşturuldu. Bu klasik koku yaşına rağmen hala çok modern hala zamansız… Bir söylentiye göre Aime Guerlain’in İngiltere’de öğrenciyken yaşadığı aşktan sonra parfüm isimlendirmiştir. İkinci söylenti-ki bu daha muhtemel- parfümün adı, onun amcası olan Jacques Guerlain’in takma ismidir.
Üst notalar: Mükemmel soğuk, metalik süsen birleşimi ve vetiver gölgeli gül lavanta ve turunçgiller (bergamot, limon ve mandalina) içerir.
Soğuk üst ve orta notalarla paçuli, vanilya, amber ve miski içeren sıcak alt notalar zarif bir denge içerisindedir.
Guerlain, flakon şişenin tasarımına, dikkat çekici ve özgün olmasına hep özen göstermiştir. Şişe, şampanya mantarı kapaklı, 19. yy ilaç şişesi şeklinde tasarlanmıştır.



7. Fougère Royale Houbigant

İlk üretimine 1882 yılında başlanmıştır. Fougère Royale tam anlamıyla parfüm dünyasında devrim yaratmış ve ayrıca bugünkü gibi modern parfümerilerin ilkini kurmuştur. Fougère Royale, ilk "fougère" (eğrelti otu) içeren parfümü ortaya çıkaran markadır. Böylece bugün dünya çapında ünlü birçok markaya ilham vermiştir.
Üst notalar: Bergamot, Akdeniz bitkileri, lavanta, papatya
Orta Notalar: Rondeletia, Sardunya, pembe gül Absolute, Tarçın, Karanfil
Alt notalar: Kehribar, meşe yosunu, Kumarin, Lentisque Absolute, Paçuli, Tonka fasulyesi Absolute, Adaçayı Absolute